Builddocs maakt bouwen eenvoudig en begrijpelijk voor iedereen!

Renovatie woning in bezit? Zo zit jij binnen no time in je nieuwe serre!

Renovatie woning in bezit? Zo zit jij binnen no time in je nieuwe serre!

Auteur foto
0.0/5
Standaard afbeelding

Deze afbeelding is afkomstig van het oorspronkelijke artikel

Read More

Een gevel, nieuwe ramen en deuren, vernieuwd isolatiemateriaal of een kamer helemaal vernieuwen: een woning renoveren is een behoorlijke klus. Zeker wanneer je onlangs een renovatie woning hebt gekocht kunnen de klussen je om de oren vliegen. Echter hebben ook oudere woningen baat bij een onderhoudsbeurt. Van plan om binnenkort je woning groot- of kleinschalig te renoveren? Deze tips helpen je op weg!

Ga je voor renovatie, of toch onderhoud?

Renovatie is het verbeteren van je woning door verandering of toevoeging van voorzieningen. Onder renovatie valt bijvoorbeeld het aanbrengen van een dakkapel, het vervangen van de keuken, of het aanbrengen van dubbelglas. Niet te verwarren met onderhoud, waarbij je de bestaande situatie repareert om een goede conditie te behouden.

Een nieuwe voorgevel

Bij renovatie hebben we het dus echt over het verbeteren van het woongenot. Je voegt iets extra’s toe waardoor je woning in waarde stijgt. En dat laatste is interessant, vooral met de huidige woningnood. Ben je van plan te verhuizen? Dan is het geen gek idee om te investeren in de gevel. De woning ziet er dan namelijk niet alleen van de buitenkant vele malen aantrekkelijker uit. Het vervangen van de gevel met bijbehorende isolatie is tevens een van dé elementen die de verkoopwaarde van je huis omhoog doet schieten.

Vergeet de vloer niet!

Steeds meer huishoudens stappen over naar vloerverwarming. Niet alleen omdat deze vorm van verwarming veel effectiever en energiezuiniger is, maar ook omdat de vloer door de jaren heen behoorlijk wat te verduren krijgt.

Geen interesse in vloerverwarming? Wacht ook dan niet met het vervangen van de vloer in je renovatie woning. Het kan namelijk zijn dat het hout onder je vloer aangetast is door vocht. Met name woningen gebouwd voor 1975 hebben weinig isolatie en zijn daardoor afhankelijk van de elementen. Een vakkundig aannemer zal je informeren over het dichten van dergelijke kieren en de gevolgen die dit heeft voor de vochtverhouding en ventilatie binnen je huis.

Kamer over? Doe er wat mee!

Oude renovatie woningen staan bekend om hun vele kleine ruimtes. Niet elke kamer heeft daardoor een functie. Overleg eens met een architect, constructeur of aannemer over de mogelijkheden om muren door te breken. Zo heb je niet alleen grotere ruimtes waar je meer mee kan, maar verandert daarnaast het lichtinval in huis.

Mocht je de ruimtes toch willen behouden of is het niet mogelijk om muren te breken, bijvoorbeeld omdat er draagmuren staan? Dan kan je de ruimte altijd nog omtoveren tot extra slaapkamer, ontspanningsruimte, thuisgym of kantoor. Veel mensen vinden een tweede badkamer ook een groot voordeel. Deze extra badkamer hoeft absoluut niet even groot of luxe te zijn als de eerste, maar maakt voor grote gezinnen een enorm verschil.

Met oog op de toekomst

Ga je renoveren? Houd dan de toekomst in gedachten. Zo is de voornaamste tip om je woning zo goed mogelijk te onderhouden, ook als je nog geen plannen hebt om te renoveren. Door regelmatig je huis te verzorgen voorkom je dat je woning snel verouderd of dat de situatie verslechterd, waardoor je mogelijk nog meer moet laten renoveren. De kosten van renovatie kunnen ten slotte vrij hoog oplopen, zeker als er grootschalig werk uitgevoerd moet worden.

Onthoud ook dat hoewel de huizenprijzen nog steeds de pan uit rijzen een gerenoveerde woning altijd een hogere verkoopwaarde zal hebben dan een onverzorgd huis. Nu investeren in onderhoud van je huis kan je op de lange termijn dus ook meer opleveren.

Zelf aan de slag is goedkoop en eenvoudig

Wat kan je zelf doen om je renovatie woning alvast op weg te helpen? Denk aan kleine ingrepen die de woning al een stuk aantrekkelijker maken, zoals het verven van oppervlakken en het afwerken van kieren en gaten. Ook de buitenkant van je woning telt mee, dus vergeet vooral niet dat een opgeruimde tuin veel impact kan hebben!

Bouwmarkten hebben vaak de benodigde materialen en kennis in huis om je precies te informeren over hoe je de moeilijkere klussen aan kan pakken. Tevens zijn er tegenwoordig zelfbouwpakketten in omloop. Hiermee kan je zelf sanitair, verwarmingen of ventilatie installeren.

Veel bouwmarkten bieden daarnaast de mogelijkheid om gereedschap te huren. Daardoor ben je niet verplicht om dure apparaten aan te schaffen. Zodoende kan je bijvoorbeeld zelf sloopwerk verrichten, bijvoorbeeld om tegels of vloeren te verwijderen.

Niet zo thuis in de bouw? Geen probleem

Kleinschalige verbouwingen? Indien je dat zelf niet onder handen wil nemen, kan je deze ook door een aannemer uit laten voeren. Zij plaatsen dan een nieuwe badkamer, herstellen de voegen in de buitengevel of renoveren de muren in een kamer. Ben je zelf niet handig met verf? Dan kan je iemand inhuren om schilderwerk uit te voeren. Tip: doe dit direct als je ook metselwerk aan de binnen- of buitenkant van je huis laat doen. Zo ben je zonder omkijken in één klap klaar. Je hoeft dus niet te wachten met het zoeken naar een aannemer tot je een grote klus hebt. Veel aannemers nemen ook kleinere projecten onder handen.

Wanneer heb je een bouwvergunning nodig bij een renovatie?

Vroeger had men voor vrijwel iedere vorm van onderhoud een vergunning van de gemeente nodig. Tegenwoordig is dat vele malen makkelijker. Zo mag je zonder vergunning werken aan een serre of garage of een aanbouw kleiner dan 4 meter. Ook een bijgebouw als een schuur of tuinhuis zijn toegestaan. Let wel op dat je wellicht geen bouwvergunning nodig hebt, maar nog wel verplicht bent om te voldoen aan de bouwtechnische eisen zoals opgesteld door de overheid.

Enkele voorbeelden wanneer je wel een bouwvergunning nodig hebt zijn het verwijderen van een draagmuur, het plaatsen van een dakterras en het maken van nieuwe kozijnen. Twijfel je of je voor jouw project een bouwvergunning nodig hebt? Neem dan contact op met een aannemer of constructeur. Zij kunnen je precies vertellen of je vergunningsvrij aan de slag kan gaan.

Je woning renoveren heeft veel voordelen

Tegenwoordig is het aanbod aan nieuwbouwwoningen zeer beperkt. Daardoor wonen veel Nederlanders in een woning die dringend toe is aan renovatie. Er is het een en ander wat je al zelf kan uitvoeren om je huis een nieuw uiterlijk te geven. Echter zijn er ook veel aannemers die jouwrenovatie woningmaar al te graag onder handen nemen! Of het nu gaat om kleine of grote projecten, wees niet bang om contact op te nemen met een aannemer die het wooncomfort in jouw huis snel kan verbeteren.

Lees ook:

Omschrijving: Een gevel, nieuwe ramen en deuren, vernieuwd isolatiemateriaal of een kamer helemaal vernieuwen: een woning renoveren is een behoorlijke klus. Zeker wanneer je onlangs een renovatie …

Categorie:

Bron:Feedzy

Advertentie

KlussenKlussen