Builddocs maakt bouwen eenvoudig en begrijpelijk voor iedereen!

Bouwpotlood

Bouwpotlood

Een bouwpotlood is een stevig potlood dat in de bouw gebruikt wordt voor het aftekenen op hout, steen of beton

Synoniemen:
Timmermanspotlood
Timmermanspotlood (Wikipedia)
Timmermanspotlood

Een timmermanspotlood of schrijnwerkerspotlood is een stevig potlood dat in de bouw gebruikt wordt voor aftekenwerk op hout, steen, beton enzovoort. Ook aan de werkbank maakt men er gebruik van. Het wordt niet alleen door de timmerman gebruikt, maar ook door andere vaklieden in de bouw.

De doorsnede is ovaal. Daardoor is er ruimte voor een brede, platte grafietstift. Bovendien rolt het nooit ver weg bij vallen. De platte vorm zorgt er ook voor dat het potlood stevig achter het oor van de schrijnwerker blijft zitten. De rode kleur maakt het potlood dan weer makkelijker vindbaar.

Het potlood is door zijn stevigheid minder aan slijtage onderhevig. Bovendien is de stift vrij hard. Er wordt dan ook afgetekend in de breedterichting van het potlood. De punt wordt alleen in de smalle richting scherp aangeslepen, in de andere richting dient de punt zo breed mogelijk gehouden te worden.

Het potlood is ongeveer even lang als een opgevouwen timmermansduimstok en past dus samen met de duimstok in de duimstokzak van overall of broek. Daardoor zijn beide met één greep te pakken.

De breedte is 10 mm, een wetenschap die bij het stellen van bijvoorbeeld planken kan worden gebruikt. De andere breedte kan variëren maar is altijd minder, bijvoorbeeld 7 mm.

Uitgebreide omschrijving

Hier volgt nog een uitgebreide omschrijving.

Afbeeldingen

Video's

Externe links

https://nl.wikipedia.org/wiki/Timmermanspotlood

Advertentie

KlussenKlussen

Laatste toegevoegde termen

 • Bouw (test)

  Dit is een test

 • Construction pencil

  A construction pencil is a sturdy pencil that is used in construction for marking on wood, stone or concrete.

 • Bouwpotlood

  Een bouwpotlood is een stevig potlood dat in de bouw gebruikt wordt voor het aftekenen op hout, steen of beton

 • Test bouwkundig begrip
  !-- wp:paragraph --

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Tortor posuere ac ut consequat semper. Nisl condimentum id venenatis a condimentum vitae. Gravida neque convallis a cras semper auctor neque vitae(...)

Vertalingen

Bouwpotlood
Construction pencil
Baubleistift
Crayon de chantier
Lápiz de construcción
Lápis de construção

Inhoudsopgave

Was dit nuttig?

Klik op één van de knoppen om deze pagina te beoordelen. Jouw keuze kan niet ongedaan worden gemaakt, maar je kunt op elk moment van gedachten veranderen.

Gerelateerde termen

Gerelateerde artikels