Builddocs maakt bouwen eenvoudig en begrijpelijk voor iedereen!

Bestrating keuzegids: de mogelijkheden op een rij

Bestrating keuzegids: de mogelijkheden op een rij

Auteur foto
0.0/5
Standaard afbeelding

Deze afbeelding is afkomstig van het oorspronkelijke artikel

Read More

Je gaat bestraten: maar, welke bestrating kies je? Er is volop keuze aan bestrating: van waaltjes tot natuurtegels, van koppelstones tot betontegels. En daarnaast zijn er ook nog verschillende legverbanden waar je uit moet kiezen. Logisch dat je het even niet meer weet! In dit artikel vind je de bestrating keuzegids met handige tips en alle mogelijkheden op een rij!

Welk deel van je tuin bestraten?

Wanneer jij je tuin gaat of laat bestraten zijn er verschillende dingen waar je rekening mee moet houden. Als eerste is het goed om te bedenken welk deel van je tuin je precies wilt bestraten: het terras, de voortuin, het tuinpad of de oprit? VolgensStratenmakers.inis niet iedere soort bestrating of ieder type legverband is overal geschikt voor: je keuze is hier deels afhankelijk van.

Ga jij de oprit bestraten? Het bestraten van de oprit is geen eenvoudige klus; de oprit wordt namelijk blootgesteld aan het gewicht van één of meerdere auto’s en verzakt daarom snel. Kies daarom voor relatief kleine stenen: met grote tegels loop je namelijk risico op barsten door dat het gewicht van de auto niet goed wordt verdeeld. Zorg ervoor dat je een legverband kiest die je oprit verstevigd: zoals het elleboog-, visgraat-, of keperverband.

Heb je geen groene vingers? Het bestraten van je tuin zorgt ervoor dat je nauwelijks onderhoud hoeft uit te voeren. Ook ziet je woning er het hele jaar door netjes en verzorgt uit. Je hoeft natuurlijk niet je gehele voor- of achtertuin te bestraten. Kies bijvoorbeeld voor het aanleggen van een terras en tuinpad. Zo houdt voldoende ruimte over voor beplanting!

Terras: Een terras is een plek waar je heerlijk buiten wilt genieten van het weer en waar je samenkomt met familie en vrienden. De uitstraling van de bestrating heeft een grote invloed op de sfeer van je terras. Houd je van een klassieke uitstraling? Kies dan voor klinkers of waaltjes. De mogelijkheden van legverbanden zijn bij deze stenen eindeloos. Grote tegels zijn de meest populaire keuze voor terrassen. Dit geeft je terras een moderne uitstraling en heeft een ruimtelijk effect: ook zijn deze eenvoudig egaal te leggen waardoor tuinmeubelen minder wiebelen. Terrastegels zijn geschikt voor een blok- of halfsteensverband.
Tuinpad: Een tuinpad kennen we allemaal wel als de weg tussen de ingang van je tuin en de deur. Maar het is meer dan alleen dat: met verschillende paden verbindingen leg je verbindingen tussen alle delen van je tuin. Houd er rekening mee dat de tuinpaden die het meest worden gebruikt ook comfortabel zijn. De meest populaire optie zijn klinkers: in combinatie met een leuk legverband heb je zo een sfeervol tuinpad. Klinkers hebben een authentieke uitstraling en zijn relatief goedkoop. Ook tegels zijn zeer geschikt: ze creëren een stabiel tuinpad die lang meegaat. Wanneer je een speelser tuinpad wilt, dan zijn stapstenen een mogelijkheid. Natuurtegels zijn geschikt om te gebruiken als stapstenen.

Veel mensen kiezen ervoor om inhet voorjaar de tuin klaar te makenvoor de zomer. Ook het bestraten van je tuin kan prima in het voorjaar: doordat het weer droger is, is straten een stuk makkelijker.

Soorten bestrating

Nu is het tijd om bestrating te kiezen! Je hebt de keuze gemaakt in welk deel van je tuin bestrating wordt gelegd en al even gelezen welke soort bestrating geschikt is. Er zit een verschil tussen stenen en tegels. Dit verschil zit hem vooral in het formaat: met tegels bestraat je sneller een groot oppervlak en heb je te maken met minder voegen. Hierdoor heb je minder onkruid tussen de tegels. Stenen zijn geschikter als sierbestrating omdat je veel meer keuze hebt uit legverbanden. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten bestrating!

Soorten stenen:

Klinkers: klinkers zijn het meest bekend doordat ze vaak gebruikt worden voor opritten. Ze zijn bestand tegen zware belasting. Klinkers zijn verkrijgbaar in 21×7 of 20×10 cm en de kosten liggen tussen de €8,- en €19,- per m2. Er zijn verschillende soorten klinkers:
Betonklinkers: de goedkoopste optie, beschikbaar in heel veel kleuren.
Gebakken klinkers: bijna hetzelfde als beton klinkers, alleen is de kwaliteit en kleurvastheid bij gebakken klinkers beter.
Natuurklinkers: hebben een natuurlijke uitstraling, zijn duurzaam en kleurvast.

Koppelstones: kleine, vierkante stenen die je vaak tegenkomt in stadcentra. Door middel van trommelen krijgen ze een authentieke uitstraling. Koppelstones zijn onderhoudsvriendelijk en budget-proof. Ze zijn verkrijgbaar in 10×10, 14×14 en 21×14 cm en kosten gemiddeld €15,- tot €25,- per m2.
Waaltjes: waaltjes zijn een stuk smaller dan klinkers en net als koppelstones zie je ze vaak in stadscentra. Waaltjes zijn zeer geschikt voor bijzondere legverbanden in opritten of terrassen en zijn vaak 21×5 cm groot. Ze zijn beschikbaar is diverse kleuren en kosten tussen de €30,- en €40,- per m2.

Soorten tegels:
Betontegels: betontegels zijn de meest voordelige optie, maar vragen wel het meeste onderhoud. Ze zijn beschikbaar in diverse kleuren en maten, van 10×10 tot 100x100cm. De populairste afmeting is 30×30 cm. Per m2 kosten betontegels €15,- tot €35,-.
Keramische tegels: ook wel bekend als gebakken tegels. De tegels zijn kras- en kleurvast, hebben een lange levensduur en er is weinig onderhoud nodig. Net als betontegels zijn ze verkrijgbaar in diverse formaten: ze zijn alleen wel wat prijziger. Voor keramische tegels betaal je gemiddeld €20,- tot €40,- per m2.
Natuurstenen tegels: zoals de naam al aangeeft zijn deze tegels een natuurproduct. Hierdoor is iedere tegel uniek: je tuin krijgt een levendig karakter. Natuurstenen tegels zijn beschikbaar in diverse formaten met zowel een strakke moderne als authentieke afwerking. Ze hebben een lange levensduur en zijn robuust. Er is weinig onderhoud nodig. Natuursteen kost €30,- tot €60,- per m2.

Verschillende legverbanden

Wanneer je de keuze voor het soort bestrating hebt gemaakt, is het tijd om een mooi legverband te kiezen. De keuze voor een legverband hangt ook af van het type bestrating dat je gekozen hebt en welke sfeer je wilt creëren in je tuin.

Wildverband
Zoals de naam al doet vermoeden is er geen vast patroon bij een wildverband. Zowel grote als kleine stenen wisselen af, waardoor er een speels motief ontstaat. Dit verband is vooral geschikt voor terrassen en tuinpaden.

Elleboogverband
Bij het elleboogverband worden de stenen in een hoek tegen elkaar geplaatst, waardoor dit een elleboog lijkt. Dit bestratingsverband is geschikt voor zowel de tuin als de oprit: het kan zware belasting van bijvoorbeeld auto’s aan.

Halfsteensverband
Een eenvoudig patroon waarbij de bestrating naast elkaar wordt gelegd, waarbij de rij eronder een halve tegel verspringt. Dit verband wordt ook gebruikt bij het metselen van muren en kan voor ieder type bestrating worden gebruikt.

Visgraatverband
Bij een visgraatverband worden de stenen in een hoek van 45 graden gelegd, waardoor er een soort vissengraat ontstaat. Net als het elleboogverband kan dit bestratingsverband zware belasting aan waardoor het zowel in tuin als in de oprit kan worden gelegd.

Keperverband
Het keperverband lijkt op het visgraatverband, maar het verschil is dat het patroon 90 graden draait. De stenen worden in diagonaal met de korte zijde tegen de lange zijde gelegd. Ook dit verband is geschikt voor opritten.

Blokverband
Zoals het al klinkt vormen de stenen telkens een vierkant met elkaar. Het kan in verschillende richtingen worden gelegd en ook de hoeveelheid tegels of stenen die gebruikt worden mag best variëren. Dit type bestratingsverband is geschikt voor terrassen en tuinpaden.

Zo: de keuzes op het gebied van bestrating zijn gemaakt. De bestrating vormt de basis voor de rest van je tuin. Vanaf hier richt je de rest van je tuin in met planten, struiken en bomen. In dit artikel lees je vele handige tips voor het inrichten van je tuin! Zo creëer je de tuin van je dromen.

Lees ook:

Omschrijving: Je gaat bestraten: maar, welke bestrating kies je? Er is volop keuze aan bestrating: van waaltjes tot natuurtegels, van koppelstones tot betontegels. En daarnaast zijn er ook nog verschillende …

Categorie:

Bron:Feedzy

Advertentie

KlussenKlussen