Builddocs maakt bouwen eenvoudig en begrijpelijk voor iedereen!

Rendement op zonnepanelen: wat kan je verwachten?

Rendement op zonnepanelen: wat kan je verwachten?

Author picture
0.0/5
Standaard afbeelding

Deze afbeelding is afkomstig van het oorspronkelijke artikel

Read More

Heb je interesse in het installeren van zonnepanelen? Zonnepanelen zijn een flinke investering maar leveren ook erg veel op: je bespaart al snel honderden euro’s per jaar op je energierekening. Ook draag je bij aan een duurzamere wereld. In dit artikel lees je meer over zonnepanelen kiezen en installeren, de kosten en subsidies maar vooral over het rendement van zonnepanelen!

Waarom kiezen voor zonnepanelen?

Zonnepanelen zetten zonlicht om naar elektrische energie. Op deze manier werk je zelf een groot deel van je stroom op. Hierdoor bespaar je jaarlijks veel op je energierekening en draag je door lagere CO2 uitstoot bij aan een duurzame wereld. Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee en na ongeveer 8 jaar heb jij je investering terugverdient. Nog een voordeel: zonnepanelen verhogen de waarde van je woning.

Hoe werken zonnepanelen precies?

Zonnepanelen werken als volgt:

Zonnepanelen vangen zonlicht en zetten zonlicht om in gelijkstroom.
De omvormer zorgt ervoor dat gelijkstroom wordt omgezet in wisselstroom, het type stroom welke je verbruikt in het dagelijkse leven.
De groepenkast verdeelt de stroom naar huishoudelijke apparaten.
Een energiemeter houdt de opbrengst van de zonnepanelen en het verbruik nauwkeurig bij.
Stroom wat je niet gebruikt gaat terug naar het energienet.

Rendement op zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen is het percentage van het zonlicht wat daadwerkelijk wordt omgezet in energie: het is dus eigenlijk de opbrengst van zonnepanelen. Het rendement zegt iets over de efficiëntie van de panelen: dit is uitgedrukt in Watt piek (Wp).

Het rendement berekenen gebeurt naast de Wp, ook aan de hand van de instralingsfactor. De instralingsfactor is de gemiddelde stralingssterkte van de zon: in het Nederlandse en Vlaamse klimaat is dit vastgesteld op 0,85. Je berekent het rendement eenvoudig met de volgende formule:

Instralingsfactor x het totale vermogen in Wp = de opbrengst.

De uitkomst gebruik je om te berekenen welk bedrag je bespaart op je energierekening. Helaas is het berekenen van het rendement niet zo eenvoudig als het lijkt.

Er zijn verschillende factoren die de opbrengst beïnvloeden, zoals:

De hoeveelheid zonlicht: in de zomer heb je veel meer zonuren dan in de winter, waardoor de panelen niet ieder seizoen dezelfde hoeveelheid zonlicht krijgt.
De ligging van de panelen: de ligging op het dak beïnvloed de hoeveelheid zonlicht: bij een hellend dak is het zuiden de meest efficiënte optie.
De hellingsgraad van de panelen: de helling hangt nauw samen met de ligging van je dak. Vaak is een helling van 20 tot 50 graden is het meest ideaal. Een aantal voorbeelden:
Een dak op het zuiden met een helling van 30 graden behaald een rendement van 100%.
Ligt jouw dak in het noordoosten? Dan is een helling van 15 graden het meest ideaal: je behaald dan een rendement van 75%.

Luchtstroom: temperaturen hoger dan 25 graden hebben een negatieve invloed op de opbrengst. De temperatuur van de panelen loopt dan te hoog op. Dit voorkom je door de panelen een aantal centimeter boven het dak te plaatsen: zo stroomt er lucht onder de panelen door.

De opbrengst is afhankelijk van veel verschillende factoren, zoals hierboven genoemd. Toch is het volgensZonnepanelen-Expres.nlzeker mogelijk om een goed beeld te geven van het rendement op zonnepanelen. In een gemiddeld huishouden wordt jaarlijks ongeveer 3.400 kWh aan stroom verbruikt: met 14 zonnepanelen van 300Wp per paneel bespaar je in dit geval €869,- per jaar! Binnen ongeveer 8 jaar verdienen de zonnepanelen zichzelf terug!Aantal personen in huishouden
Gemiddeld verbruik per jaar in kWh
Gemiddeld Wp om te voorzien (kWh/0,85)
Aantal panelen – 300 Wp per stuk
Gemiddelde kosten inclusief montage
Gemiddelde besparing per jaar
1
1.825
2.147
8
€4.000,-
€479,-
2
2.860
3.365
12
€6.000,-
€745,-
3
3.400
4.000
14
€7.000,-
€869,-
4
3.930
4.624
16
€8.000,-
€994,-
5
4.180
4.918
17
€8.500,-
€1.056,-

Wist je dat je het rendement verhoogt met een zonneboiler? Een zonneboiler verwarmd water door middel van zonlicht. Dit water verbruikt de verwarming, alles wat over blijft wordt opgeslagen in een waterreservoir. Een zonneboiler werkt samen met de cv: zodra het water niet meer de juiste temperatuur heeft, neemt de cv-ketel het over.

Zonnepanelen en omvormer kiezen

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen. Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee. De meest populaire optie zijn de monokristallijn. Deze zijn geschikt voor kleine daken en hebben het hoogste rendement. Door de zwarte kleur hebben ze een stijlvolle uitstraling. Gemiddeld kosten ze €175,- tot €350,- per stuk.

Een goedkopere optie zijn het polykristallijn, deze kosten €125,- tot €250,- per stuk. Deze hebben een blauwe kleur en zijn geschikt voor grote daken en hebben een gemiddeld rendement.

Tot slot de dunne film zonnepanelen. Deze zijn buigzaam wat ze geschikt maken voor gevels, maar hebben een laag rendement. Per stuk kosten deze €100,- tot €150,-.

Wanneer je de keuze voor een type paneel hebt gemaakt, is het tijd om te kiezen voor een geschikte omvormer. Een omvormer gaat gemiddeld 12 jaar mee. Je hebt keuze uit de volgende omvormers:

String: dit is de goedkoopste optie wanneer je zonnepanelen niet in de schaduw komen te liggen. De string omvormer wordt in huis geplaatst.
Micro: dit type omvormer wordt onder de zonnepanelen geplaatst, waardoor je geen last hebt van een grote omvormer in je woning.
Power: dit is de duurste, maar meest efficiënte optie. Achter ieder paneel wordt een omvormer verplaatst. Wanneer een paneel in de schaduw komt te liggen, schakelt de omvormer zichzelf uit en blijven de rest van de omvormers werken.

Zonnepanelen installeren: info & kosten

Wanneer je een keuze hebt gemaakt, wordt de installatie van de panelen voorbereid. Het is belangrijk dat je dak in goede staat is. In het artikelhoe verleng je de levensduur van je daklees je hoe je hiervoor zorgt.

De installateur inspecteert het dak, bepaald de helling en de richting van de panelen maar ook het aantal panelen en de benodigde Wp. Op basis van de bovenstaande inspectie maakt de installateur het legplan. Meer informatie over waar je op moet letten bij een legplan van zonnepanelen lees je in dit artikel.

Vervolgens worden de zonnepanelen geplaatst, aan de hand van het legplan gemaakt door de installateur. Het plaatsen en installeren van de panelen gebeurt aan de hand van de volgende stappen:

Plaatsen van de draagconstructie.
Het plaatsen van de zonnepanelen.
Het ophangen van de omvormer.
Installeren van de zonnepanelen.

Wat kost zonnepanelen installeren?

De montagekosten voor 3 tot 6 panelen bedragen gemiddeld €500,-, welke oplopen tot €2.500,- voor 41 tot 50 panelen. In een gemiddeld huishouden worden 7 tot 12 zonnepanelen geplaatst. De kosten voor de montage zijn dan €800,-. Bij grotere woningen, en een gemiddeld huishouden, zijn 13 tot 20 panelen nodig. Houd dan rekening met montagekosten rond de €1.300,-.

Subsidie zonnepanelen

Helaas is er geen landelijk subsidie voor zonnepanelen. Wel zijn er gemeentelijke subsidies voor het verduurzamen van je huis, bestaat de salderingsregeling en is het mogelijk om de btw terug te vragen. Zo bespaar je niet alleen op de energierekening, maar ook op de aanschaf!

Op verbeterjehuis.nl check je gemakkelijk en snel of je recht hebt op een subsidie. Niet alle regelingen worden hierin meegenomen. Het is daarom verstandig om navraag te doen bij de gemeente of er ook andere financieringsmogelijkheden zijn.

Wanneer je voor 1 januari 2023 is het mogelijk om gebruik te maken van de salderingsreling. Je krijgt dan een vergoeding voor de energie die je ‘te veel’ hebt opgewekt en dus wordt geleverd aan het energienet. Het is ook mogelijk om de btw over de aanschaf van de panelen terug te vragen. Dit kan omdat je zelf energieleverancier wordt.

Het installeren van zonnepanelen brengt vele voordelen met zich mee. Je beperkt je ecologische voetafdruk, verhoogt de woningwaarde van je huis en je bespaart honderden euro’s op je energierekening! Wist je dat je ook veel op je energierekening bespaart met het juiste glas?

Lees ook:

Omschrijving: Heb je interesse in het installeren van zonnepanelen? Zonnepanelen zijn een flinke investering maar leveren ook erg veel op: je bespaart al snel honderden euro’s per jaar op je energierekening. …

Categorie:

Bron:Feedzy

Advertentie

KlussenKlussen